
Näkökulman muutos tapahtuu kolmessa sekunnissa.
Suomen työnohjaajat ry STOry järjesti jälleen onnistuneen ja laadukkaan tilaisuuden työnohjauksen päivän kunniaksi. Puhujana verkkotapahtumassa Helena Åhman jonka kirjoja olen lueskellut tässä vuodenvaihteessa osana työyhteisösovittelijan opintojani.
Tänään minua ilahdutti Helenan puheenvuorossa pohdinta haastavista keskusteluista.

Miksi työnantajan kannattaisi olla kiinnostunut työntekijän saamasta Nepsy diagnoosista?
Neuroepätyypillisen ihmisen työskentely neurotyypillisessä työelämässä lisää kuormittumisen riskiä. Usein tarina menee niin päin, että ihminen uupuu kerran ja kaksi ja vasta tämän jälkeen saa nepsy diagnoosin, joka tuo selkeyttä tilanteeseen.

Työnohjauksen hyödyt
Työnohjaus on prosessi, jossa työntekijä tai työyhteisö saa tukea ja ohjausta työssään kohtaamien haasteiden käsittelyyn sekä ammatilliseen kehittymiseen. Työnohjauksesta on hyötyä yksilölle, työryhmille ja organisaatioille. Työnohjauksella vahvistetaan työhyvinvointia ja tuottavuutta.

Valosta voimaa
Pimeä vuodenaika on täällä, ja monelle meistä se tarkoittaa uneliaisuuden, alavireisyyden ja keskittymisvaikeuksien lisääntymistä.

Mitä eroa on työnohjauksella ja coachingilla?
Työnohjaus ja coaching ovat molemmat hyviä menetelmiä, jotka tukevat työntekijän ja organisaation kehittymistä, mutta niissä on eroja erityisesti tavoitteissa, sisällöissä ja lähestymistavoissa.

Miksi pienistä konflikteista on tärkeää puhua ajoissa?
Työyhteisöissä erimielisyydet ja satunnaiset riidat kuuluvat normaaliin arkeen – onhan jokaisella oma näkökulmansa ja tapansa toimia. Yksi saattaa ärsyyntyä kollegan liian äänekkäästä puhetyylistä, kun taas toinen voi harmistua siitä, ettei tiimi tunnu arvostavan hänen ehdotuksiaan. Pienistä kipinöistä on kuitenkin mahdollista kasvaa suurempia konflikteja, jotka voivat ajan myötä vaikuttaa merkittävästi työilmapiiriin ja työnteon tehokkuuteen.

Oman toiminnan ohjaus työelämässä
Eräs ohjattava kertoi jokin aika sitten, että hänellä lähtivät viikonlopun aikana haravointihommat niin sanotusti ”lapasesta.” Hän paitsi haravoi myös teki muita puutarhatöitä koko päivän pitämättä taukoja. Nyt kaikki paikat särkivät, mutta paljon oli myös saatu aikaan.

Miten etätyönohjaus saadaan onnistumaan?
Miten digitaaliset työkalut muuttavat työnohjausta?
Olen osallistunut tänä vuonna useisiin kilpailutuksiin tarjoten mahdollisesti jopa pelkästään etänä tapahtuvaa työnohjausta maantieteellisen sijainnin vuoksi. Tänään juuri valmistelin Jyväskylän alueelle suuntaavan kilpailutuksen materiaaleja, joka sai minut pohtimaan ja perustelemaan etätoteutuksen mahdollisuuksia.

Miksi on kannattavaa ottaa ulkopuolinen työyhteisösovittelija?
Työyhteisösovittelussa ulkopuolisen sovittelijan käyttäminen tuo mukanaan lukuisia hyötyjä, joita ei ole mahdollista sisällyttää organisaation sisäisiin keinoihin.

Kenelle työnohjaus kuuluu?
Työnantaja voi päättää, kenelle työnohjausta työpaikalla tarjotaan. Kyseessä ei ole työsuhde-etu, vaikka usein työpaikkailmoituksessa työnantaja mainitseekin, että tarjolla on työn tueksi työnohjausta. Joidenkin alojen osalta työnohjaus on lakisääteisesti järjestettävä.

Kiitoskeskiviikko
Kiitoksen kulttuurinen merkitys vaihtelee eri yhteiskunnissa ja kulttuureissa, mutta sillä on yleensä keskeinen rooli sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Se voi olla osa etikettiä tai muodollisuutta, joka saattaa sisältää kunnioittavia eleitä ja sanamuotoja.

Uupumus ei ole kuormittuneisuuden ainoa tunnusmerkki
Uupumus ei ole kuormittuneisuuden ainoa tunnusmerkki.

Restoratiivinen työyhteisösovittelu
Sovittelu opettaa yksilöille ja yhteisöille heidän toiminnastaan ja auttaa välttämään tulevia konflikteja työpaikalla. Restoratiivisessa työyhteisösovittelussa opitaan kantamaan vastuuta tilanteesta ja aktiivisesti haetaan keinoja konfliktien ratkaisemiseksi ja sujuvamman yhteistyön rakentamiseksi.

Viisi vinkkiä työilmapiirin parantamiseen
Työilmapiiri paranee usein pikkuhiljaa ja askel kerrallaan. Ilmapiirin muutos voi syntyä pientenkin muutosten kautta. Koska on helpompaa reflektoida ja vaikuttaa omaan toimintaansa kuin vaatia työkavereilta uusia temppuja, voitkin alkaa kiinnittämään tietoisesti huomiota omaan käyttäytymiseesi ja toimintaasi työpaikalla. Seura tekee kaltaisekseen. Jos sinä olet kiva työkaveri, jonka kanssa hommat sujuu - muutkin haluavat olla sitä sinulle.

Milloin työnohjausta tarvitaan?
Työnohjausta tarvitaan monissa tilanteissa, joissa työntekijät tai työryhmät kohtaavat haasteita tai kaipaavat tukea ammatillisessa kehittymisessään. Työnohjaus toimii hyvin myös ennaltaehkäisevässä roolissa tukien työyhteisön toiminta- ja vuorovaikutuskulttuurin rakentumisessa. Tässä on muutamia yleisiä tilanteita, joissa työnohjaus voi olla tarpeen: