Kiitoskeskiviikko

Kiitoksen kulttuurinen merkitys vaihtelee eri yhteiskunnissa ja kulttuureissa, mutta sillä on yleensä keskeinen rooli sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Se voi olla osa etikettiä tai muodollisuutta, joka saattaa sisältää kunnioittavia eleitä ja sanamuotoja.

Kiitoksen ilmaisutavat voivat vaihdella suuresti kulttuurista toiseen. Joissakin kulttuureissa kiitos voidaan ilmaista sanallisesti ("kiitos"), kun taas toisaalla nonverbaaliset eleet, kuten kumartaminen, kädenpuristus tai pieni lahja, voivat olla tärkeitä.

Meillä Suomessa kiittämisen ja palautteen annon kulttuuri vaihtelee paljon alueittain ja ammattialoittain. Minua on alkanut kiinnostaa myös se, annetaanko kiitosta kahden kesken vai muiden kuullen. Kiitoksella on monenlaisia merkityksiä niin yksilöllisessä kuin yhteisöllisessä kontekstissa. Kiittäminen vahvistaa sosiaalisia suhteita ja luo positiivista ilmapiiriä.

Kun joku kiittää minua, minulle tulee tunne, että hän arvostaa vaivannäköäni tai aikaa, jonka olen jollekin asialle antanut. Huomaan kiitoksen vaikuttavan motivaatiooni. Innostun ja haluan tehdä lisää sen asian eteen, josta olen kiitosta saanut. Se vahvistaa ajatustani siitä, että toimintani on merkityksellistä ja hyödyllistä. Kiitoksen saaminen lisää hyvinvointia ja vahvistaa itsetuntoa, mutta kyseessä on kahden kauppa. Kiitoksen antaminen lisää nimittäin myös kiitoksen antajan hyvinvointia. Kiitos on tapa osoittaa kiitollisuutta, joka itsessään on yksi tärkeimmistä hyvinvointia lisäävistä tunteista. Kiitollisuuden harjoittaminen auttaa ihmisiä keskittymään siihen, mikä elämässä on hyvin, ja lisää positiivisia tunteita.

Näiden merkitysten kautta kiitos toimii arvokkaana osana ihmisten välistä vuorovaikutusta ja vaikuttaa myönteisesti sekä yksilön että yhteisön hyvinvointiin. Itselleni kiitoksen saaminen on tärkeää. Eilen juuri työnohjauksen yhteydessä puhuin kiitoksen merkityksestä itselleni ja siitä, kuinka haluaisin vahvistaa kiittämisen kulttuuria.

Siksi haluankin lanseerata Kiitoskeskiviikon, jota voisin toteuttaa – ainakin joskus. Ajattelen, että kiitokset ansaitsevat tulla kuulluksi silloin, kun siihen on aihetta.

Sain eilen aivan ihanan viestin. Viesti oli Mari Niemi-Saarelta Innostus – työelämän kehittämispalveluista. Olen tutustunut Mariin noin puolitoista vuotta sitten yhteisen ystävän kautta ja otin häneen yhteyttä viime keväänä, kun aloitin restoratiivisen työyhteisösovittelijan koulutuksen. Mari on kokenut sovittelija, ja halusin kuulla häneltä alasta ja sen hinnoittelusta. Paitsi että Mari innokkaana jakoi heti osaamistaan, hän saatteli minut Suomen sovittelufoorumin äärelle, jossa olen päässyt verkostoitumaan.

Nyt tämä ihana Mari laittoi viestin ja varmisti, olenko huomannut Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen juuri alkaneen kilpailutuksen, ja kannusti osallistumaan. Vaikka automaatti-ilmoitus Hilmasta olikin tullut, tämä viesti lämmitti todella.

On aivan suunnaton ilo, että ympärillä on viisaita ja empaattisia yrittäjiä, jotka asettuvat tukemaan aikana, jolloin kilpailu tuntuu uivan jokaiselle alalle. Kiitos, Mari, kiitos, kiitos, kiitos. <3

#kiitos #kiitoskeskiviikko #tyoyhteisosovittelu #työyhteisösovittelu #tuki #sparraus #kumppani #yrittäjä #yrittaja #tendenssi

Edellinen
Edellinen

Kenelle työnohjaus kuuluu?

Seuraava
Seuraava

Uupumus ei ole kuormittuneisuuden ainoa tunnusmerkki