Uupumus ei ole kuormittuneisuuden ainoa tunnusmerkki

Kuormituksen merkit voivat ilmetä sekä fyysisesti, että henkisesti. Ne voivat toimia varoitussignaaleina siitä, että ihminen on ylirasittunut tai stressaantunut.  Vaikka henkisiä- psyykkisiä- ja sosiaalisia merkkejä on huomattavasti enemmän kuin fyysisiä, ovat fyysiset tunnusmerkit monen mielestä hyväksyttävämpiä syitä esimerkiksi sairauslomalle. Kuormittuminen kasaantuu usein pikkuhiljaa ja tilanne saattaa kokonaisuutenaan yllättää siinä hetkessä, kun vointi mittavasti heikkenee.

Kuormittuneen tai jopa uupuneen tilanteen korjaaminen on huomattavasti helpompaa, mikäli tilanne saadaan katkaistua ajoissa. Mietityttääkö sinua kuormitus, pohdi näitä kuormittumisen tunnusmerkkejä omalla kohdallasi.  

Fyysisiin kuormituksen tunnusmerkkeihin kuuluu: Väsymys ja uupumus, univaikeudet, päänsärky, lihas- ja nivelkivut, ruoansulatusvaivat ja sydämentykytykset tai hengitysvaikeudet. Henkisiin ja psyykkisiin merkkeihin kuuluu: Ärtyneisyys ja kärsimättömyys, keskittymisvaikeudet, motivaation puute, ahdistuneisuus ja mielialan vaihtelut. Sosiaalisiin ja käyttäytymiseen liittyviin merkkeihin kuuluu: Vetäytyminen, heikentynyt suorituskyky ja äkilliset mieliteot.  

Jos nämä merkit tai osa niistä jatkuu pitkäkestoisesti tai pahenevat on tärkeää hakea apua ja ottaa asia keskusteluun myös työpaikalla.

Harjoitus: Selaa kalenteriasi kuluneen vuoden ajalta ja tarkastele merkintöjäsi vuoden takaa ja siitä edelleen tähän päivään. Pohdi kuukausia liikennevalomallilla vihreä – tasapainoinen, keltainen - kiireinen, punainen -kuormittava. Onko 12 kuukauden jaksolla jakauma tasainen tai onko jotain näistä kolmesta huomattavasti enemmän? Mikä kuukausista olisi ollut mahdollista järjestelyillä vaihtaa kuormittavasta kiireiseksi? Entä kiireisestä tasapainoiseksi?

Lopeta sen odottelu, että joskus hamassa tulevaisuudessa tilanne mahdollisesti helpottaa ja tee asialle jotakin. Jos huomaat ajattelevasi, ettei sinun tilanteessasi muutos ole mahdollinen ja nämä ajatukset ja ohjeet ovat jotakuta muuta varten – odotuksesi ja ajatuksesi tulevaisuutta kohtaan ovat toivottomia ja viimeistään nyt on tehtävä tilanteelle pysyviä muutoksia. Keskustele esihenkilösi kanssa ja hae tilanteeseesi tukea esimerkiksi työterveydestä tai työnohjauksesta.

#kuormitus #vauhtisokeus #muutos

Edellinen
Edellinen

Kiitoskeskiviikko

Seuraava
Seuraava

Restoratiivinen työyhteisösovittelu