Restoratiivinen työyhteisösovittelu
Työpaikalla konfliktit syntyvät hiljalleen ja aina ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Pienimmätkin konfliktit aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä ja valtavia kustannuksia työpaikoille.
Sovittelu opettaa yksilöille ja yhteisöille heidän toiminnastaan ja auttaa välttämään tulevia konflikteja työpaikalla. Restoratiivisessa työyhteisösovittelussa opitaan kantamaan vastuuta tilanteesta ja aktiivisesti haetaan keinoja konfliktien ratkaisemiseksi ja sujuvamman yhteistyön rakentamiseksi.
Restoratiivisessa työyhteisösovittelussa tavoitteena on kuulla kaikkia konfliktin osapuolia ja ymmärtää konfliktin syntyä. Työyhteisösovittelussa ei etsitä tai nimetä uhreja tai syyllisiä, vaan kannetaan yhteistä vastuuta konfliktista ja etsitään välineet sujuvampaan yhteistyöhön jatkossa.
Työyhteisösovittelussa ratkotaan erilaisia työhön ja vuorovaikutukseen liittyviä ristiriitoja ja konflikteja. Sovittelussa on pohjimmiltaan kyse osapuolten välisen luottamuksen ja kunnioituksen jälleenrakentamisesta. Pyrkimyksenä on saada työyhteisö selvittämään mahdolliset solmukohdat tai tervehtymään vaikeasta tilanteesta työyhteisössä. Työyhteisösovittelu on parhaimmillaan oppimisprosessi, jossa työyhteisön jäsenet oppivat antamaan palautetta ja ottamaan asioita rakentavasti puheeksi. Sovittelussa osallistujat itse ja yhdessä ratkaisevat riidat ja yhdessä mietitään, miten jatkossa saataisiin ennaltaehkäistyä konfliktien kehittyminen.
Restoratiivisuus tarkoittaa kohtaamista, eheyttämistä ja vuorovaikutussuhteen vahvistamista. Restoratiivisessa sovittelussa ei ole tekijöitä ja uhreja vaan osapuolia, joiden kesken pyritään synnyttämään yhteinen ymmärrys tapahtuneesta. Tuoda kuuluviin eri näkökulmat ja saada aikaan sydämen sopu, johon voi asettua ja ymmärtää tapahtunutta. “Näin tässä kävi”.
#sydän #sopu #sovittelu #restoratiivisuus #työyhteisösovittelu #kohtaaminen