Miksi on kannattavaa ottaa ulkopuolinen työyhteisösovittelija?
Työyhteisösovittelussa otetaan työyhteisön avuksi työpaikan ulkopuolinen sovittelija, joka tulee tukemaan työyhteisön konfliktin ratkaisussa. Toisinaan ulkopuolisen avun pyytämiseen saattaa olla kynnys ja viivästystä saattaa tuottaa se, että työpaikalla pohditaan onko kaikki omat resurssit ja keinot jo käytetty.
Työyhteisösovittelussa ulkopuolisen sovittelijan käyttäminen tuo mukanaan kuitenkin lukuisia hyötyjä, joita ei ole mahdollista sisällyttää organisaation sisäisiin keinoihin.
Ulkopuolinen sovittelija ei ole osallisena työyhteisön sisäisissä dynamiikoissa eikä hänellä ole aiempia suhteita työntekijöihin tai esimiehiin. Tämä takaa sen, että sovittelija pystyy toimimaan neutraalisti ja puolueettomasti, mikä lisää luottamusta sovitteluprosessiin ja vähentää mahdollisia epäilyksiä suosimisesta tai puolueellisuudesta. Työyhteisösovittelussa puhutaan konfliktin omistajuudesta. Sovittelija ei ole mukana itse konfliktissa vaan tarkastelee sitä ulkopuolelta käsin.
Ulkopuolinen sovittelija tuo työyhteisöön uutta näkökulmaa. Koska hän ei ole sidoksissa organisaation kulttuuriin, hän voi tunnistaa ongelmia ja ratkaisumalleja, joita työyhteisön jäsenet eivät välttämättä itse huomaa tai osaa tuoda esiin.
Ulkopuolisen mukana olo, saattaa vahvistaa luottamusta itse prosessiin. Työyhteisön jäsenet saattavat kokea, että ulkopuolinen henkilö tarjoaa reilun ja tasapuolisen sovitteluprosessin. Tämä voi rohkaista osapuolia osallistumaan aktiivisemmin ja avoimemmin sovitteluun, koska he tietävät, että sovittelija ei ole kenenkään puolella.
Ulkopuolinen sovittelija ei ole henkilökohtaisesti sidoksissa konflikteihin tai työyhteisön jäseniin, mikä voi vähentää tunteiden kuumenemista tai henkilökohtaisten suhteiden aiheuttamaa jännitettä. Tämä luo turvallisemman ympäristön, jossa osapuolet voivat ilmaista näkemyksensä ilman pelkoa mahdollisista jälkiseuraamuksista.
Ulkopuoliset sovittelijat ovat koulutettuja konfliktienhallinnan ja sovittelun ammattilaisia, joilla on laaja kokemus ja taito käsitellä vaikeita tilanteita. He osaavat johtaa keskustelua rakentavasti ja auttaa osapuolia löytämään yhteisiä ratkaisuja.
Ulkopuolinen sovittelija mahdollistaa sen, että työyhteisön jäsenet voivat keskittyä työhönsä eikä heidän tarvitse huolehtia sovittelun käytännön järjestelyistä tai toimia sovittelijana, mikä voi olla haastavaa ilman asianmukaista koulutusta.
Ulkopuolinen sovittelija siis lisää luottamusta, objektiivisuutta ja ammattimaisuutta sovitteluprosessiin, mikä parantaa mahdollisuuksia löytää kestävä ja kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, joka johtaa sujuvampaan arkeen työpaikalla.