Milloin työnohjausta tarvitaan?

Työnohjausta tarvitaan monissa tilanteissa, joissa työntekijät tai työryhmät kohtaavat haasteita tai kaipaavat tukea ammatillisessa kehittymisessään. Työnohjaus toimii hyvin myös ennaltaehkäisevässä roolissa tukien työyhteisön toiminta- ja vuorovaikutuskulttuurin rakentumisessa. Tässä on muutamia yleisiä tilanteita, joissa työnohjaus voi olla tarpeen:

1. Työuupumus tai stressi: Jos työntekijä tai työryhmä kokee jatkuvaa stressiä, työuupumusta tai heikentynyttä työhyvinvointia, työnohjaus voi auttaa käsittelemään näitä tuntemuksia ja löytämään keinoja työssä jaksamiseen.

2. Työyhteisön konfliktit: Kun työyhteisössä esiintyy konflikteja, väärinymmärryksiä tai yhteistyön ongelmia, työnohjaus voi auttaa parantamaan viestintää ja ratkomaan ristiriitoja.

3. Ammatillinen kehittyminen: Työnohjausta voidaan käyttää tukemaan ammatillista kasvua ja kehittymistä. Se tarjoaa mahdollisuuden reflektoida omaa työtä, oppia uutta ja kehittää omia taitoja.

4. Muutokset työssä: Organisaatiomuutokset, uudet työtehtävät tai muut merkittävät muutokset voivat aiheuttaa epävarmuutta ja stressiä. Työnohjaus voi tukea näissä tilanteissa, auttaen työntekijöitä sopeutumaan muutoksiin ja löytämään uusia toimintatapoja.

5. Työn kehittäminen ja laadun parantaminen: Työnohjausta voidaan käyttää myös työn laadun parantamiseen ja kehittämiseen, esimerkiksi uusien työtapojen omaksumiseen tai palveluiden kehittämiseen.

6. Ammatillinen identiteetti ja rooli: Työnohjaus voi olla hyödyllistä silloin, kun työntekijä kaipaa tukea ammatillisen identiteetin tai roolin selkiyttämisessä, erityisesti silloin, kun työssä tapahtuu muutoksia.

7. Esihenkilöiden ja johtajien tuki: Esihenkilöt ja johtajat voivat hyötyä työnohjauksesta saadakseen tukea johtamisessa, päätöksenteossa ja oman työnsä reflektoinnissa.

Työnohjaus voi olla ennaltaehkäisevää tai ongelmien ratkaisemiseen keskittyvää. Se tarjoaa turvallisen tilan käsitellä työssä esiin nousevia haasteita ja tukea työhyvinvointia sekä ammatillista kehitystä.

Tunnistatko työpaikallasi tarpeita työnohjaukselle? Ota yhteyttä niin jutellaan lisää ja katsotaan voisinko olla teille avuksi.

#milloin #työnohjaus #tarve #ennaltaehkäisy #työelämä #uupumus #konflikti #ammatillinenkehittyminen #työ

Edellinen
Edellinen

Viisi vinkkiä työilmapiirin parantamiseen