Valosta voimaa

Pimeä vuodenaika on täällä, ja monelle meistä se tarkoittaa uneliaisuuden, alavireisyyden ja keskittymisvaikeuksien lisääntymistä.

Valo säätelee kehomme sisäistä kelloa eli vuorokausirytmiä. Aamun kirkas valo aktivoi meitä ja auttaa pitämään yllä energiaa ja valppautta. Kun valon määrä vähenee, kehon melatoniinin tuotanto lisääntyy, mikä tekee olon väsyneemmäksi ja passiivisemmaksi. Valon määrä vaikuttaa suoraan kehomme biologisiin rytmeihin ja siten myös työkykyyn ja yleiseen hyvinvointiin. Työtehtävien loppuun saattaminen tuntuu vaikeammalta. Moni kokee kaamosoireita, kuten alakuloisuutta tai motivaation puutetta ja väsyneenä työn tuottavuus ja laatu kärsivät.

Valon puutteesta kärsivät erityisesti työntekijät jotka viettävät suuren osan päivästään sisätiloissa, missä valaistuksen voimakkuus on usein riittämätöntä pitämään vuorokausirytmiä tasapainossa. Vaikka talvi ei tarjoa luonnollista valoa samalla tavalla kuin kesä, voit tehdä joitakin asioita vireystasosi tukemiseksi.

Etsi päivänvaloa

Vaikka talvipäivinä luonnonvaloa on vähän, hyödynnä se parhaasi mukaan. Pyri ulkoilemaan aamulla tai lounastauolla, jolloin valoa on eniten. Jo 10–15 minuutin ulkoilu kirkkaalla säällä voi tehdä merkittävän eron.

Päivitä työpisteen valaistus

Työpisteen hyvä valaistus voi auttaa ylläpitämään vireyttä. Sijoita työpöytäsi lähelle ikkunaa, jos mahdollista, ja harkitse lämpimän, kirkkaan työvalaisimen hankkimista.

Nuku tarpeellinen määrä

Pimeinä aikoina uni saattaa tuntua ylitsevuotavalta, mutta liian pitkät yöunet voivat paradoksaalisesti tehdä olon entistä väsyneemmäksi. Pyri pitämään säännöllinen unirytmi ja varmista, että makuuhuoneesi on pimeä ja rauhallinen.

Pidä itsesi liikkeellä

Liikunta on tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista parantaa mielialaa. Talvikuukausina kannattaa kokeilla ulkoilua tai sisälajeja, jotka tuovat sinulle iloa.

Ruokavaliosta riittävät vitamiinit

Talvella kannattaa panostaa ruokavalioon, joka tukee vireyttä. Lisää lautasellesi kirkasvärisiä kasviksia. D-vitamiini on erityisen tärkeää, joten muista ottaa se purkista, jos et saa tarpeeksi auringonvaloa.

Ole armollinen itsellesi ja työkavereille

Pimeänä aikana on täysin normaalia, että energiatason vaihtelut ovat suurempia. Älä soimaa itseäsi siitä, jos kaikki ei suju täydellisesti. Priorisoi tärkeimmät tehtävät ja anna itsellesi lupa levätä.

Pimeys ei onneksi ole pysyvää

Talvi ja sen mukana tuleva pimeys voivat tuntua haastavilta, mutta on hyvä muistaa, että ne ovat ohimeneviä. Kun pidät huolta itsestäsi ja sopeudut vuodenajan tuomiin muutoksiin, voit säilyttää energiasi ja jopa nauttia talven tuomista pienistä iloista.

Jos pimeyden kanssa eläminen tuntuu nyt raskaalta, voisit myös miettiä voisitko tehdä ensi vuonna jotakin eri tavalla? Voisiko esimerkiksi marraskuulle suunniteltu lomamatka etelässä saattaisi auttaa talven yli?

#talvi #kaamos #väsymys #vireystila

Edellinen
Edellinen

Työnohjauksen hyödyt

Seuraava
Seuraava

Mitä eroa on työnohjauksella ja coachingilla?